SSC CGL 2016 Tier-I Exam Analysis Question asked in SSC CGL 2016 Tier-I

By | September 9, 2016

SSC CGL 2016 Pre Exam Analysis / Question asked in SSC CGL Tier-I  / Question based on memory asked in SSC CGL Tier-I Ist Shift 8 September, 2016

SSC CGL 2016 Tier-I

SSC CGL 2016 Tier-I

As we know that SSC CGL conducted is being conducted online 1st time. There are four section in SSC CGL Tier-I namely, General Intelligence, General Awareness, Quantitative Aptitude and General English & Comprehension. The online computer based exam comprises of 100 question, 25 question in each section and exam duration is 75 minutes. Here we are providing exam analysis of SSC CGL Tier-I for those aspirants who are going to appear in this exam such trhat they can get an idea about the online exam.

SSC CGL Tier-I Online Exam Analysis

As we have discussed that there are four section in SSC CGL Tier Exam. Now we will discuss about the difficulty level for each section. There are total 100 question asked, each question carry 2 marks and for each wrong answer 0.50 marks will be deducted. Here we are providing analysis of SSC CGL 2016 Tier-I which may be helpful for students having there exam as the pattern this year has some major changes. Complete analysis of SSC CGL 2016 Tier-I is discussed below.

SectionLevelGood Attempts
General IntelligenceEasy22-23
General AwarenessModerate14-20
Quantitative AptitudeEasy20-23
English & ComprehensionEasy to moderate19-23
Totalmoderate75-82

SSC CGL Tier-I Section-wise Analysis

Here we will discuss about the important topics from which question are asked in SSC CGL Tier-I.

General English and Comprehension :

In this section question are asked from :

  • Sentence Improvement (3 Questions )
  • Error Detection (3 questions )
  • Idioms/Phrases (3-4 questions )
  • Comprehension (5 questions)
  • Antonym/ Synonym (2-3 questions )
  • One-word substitution (3 questions)
  • Spelling check (1 question) & Fillers.

General Intelligence :

In this section question are asked from these topics :

  • Logical (2 question)
  • Matrix (1 question )
  • water image/mirror image (2-3 questions)
  • odd one out (2-3 questions
  • Direction Sense Test 1 (question)
  • Analogy (2 questions)
  • Series (Number/Alpha Numeric) (7-8 questions )
  • Miscellaneous (6-7 questions)

Quantitative Aptitude:

In this section question are asked from the following topics :

  • S.I, Profit/Loss and Percentage (4-5 questions)
  • Mensuration (3 questions)
  • Trigonometry (3-4 questions)
  • Algebra (3-4 questions)
  • Time and Work ( 2 questions )
  • Geometry (3 questions)
  • Speed and Distance (1 question)
  • Average (2 questions)
  • DI (5 questions)

General Awareness: 

In this question are given as:

  • History ( 5-6 questions )
  • Geography ( 2-3 questions )
  • Polity ( 1-2 questions )
  • Economics ( 2-3 questions )
  • General Science  (7-8 questions )
  • Current Affairs ( 1-2 questions )
  • Miscellaneous ( 4-5 questions )

Previous year Question Papers

Questions asked in SSC CGL 2016 TIER I : 8th September, 2016, Ist Shift

1. Color blindness is due to imbalance of-
Ans-Cone

2. Hardest coal type-
Ans-Anthracite

3. Directive principles of state policy adopted from which Constitution-
Ans-Irish Constitution

4. Penicillin is derived from–
Ans-Penicillium mold

5. Colors of stars due to-
Ans-Related to temperature

6. DPT is what type of vaccine-
Ans-Combination vaccine

7. Mansabadari system is started by–
Ans-Akbar

8. Last battle of Vijayanagar-
Ans-Talikota battle

9. Which ocean has the largest continental shelf-
Ans-Arctic ocean

10. Which area is known as Kamarpura-
Ans-Assam

11. Diode is generally used in-
Ans- Rectifier

12. Limestone is used in which industry-
Ans- Cement Industry

13. Red soil mainly found in-
Ans- Karnataka, Andhra Pradesh (Rayalaseema),Telangana

14. Best indicator of economic development-
Ans- Per Capita Income

15. Bill for constitutional amendment initiated in-
Ans-Any house of Parliament

16. FTII chairman-
Ans-Gajendra Chauhan

17. Misson Indradhanush related to-
Ans-Full immunization of children heath

Overall exam was moderate. If we talk about the difficulty level of SSC CGL 2016 Tier-I Exam, it is in comparison to SSC CGL Tier-I of previous years. Our team wish you all the very best for your exam. Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *